Ustalık aslında daimi çıraklıktır.

Vitito, Buğday Hareketi’nin kurucusu ve vizyoneri Victor Ananias’ın çocukluk mahlası. Babasının adı da Victor olduğundan, ailesi “küçük Victor” anlamına gelen “Vitito” diye seslenirmiş Victor’a. Daha sonra da bu alışkanlık değişmedi aslında; annesi, babası, aile dostları, öğretmenleri ve çocukluk arkadaşları Victor’a hep Vitito dedi.

Victor Ananias

Bu kitaptaki hikâyelerin her biri yaşanmış olayları anlatıyor. Onunla geçirdiğim, deneyimle dolu on yılda ondan dinlediğim ve birlikte tanıklık ettiğim olaylardır anlatılanlar. Hikâyedeki bazı kahramanlar hâlâ hayatta, pek çoğu ise ebediyete intikal etti. Lakin, eski bir hikâyede anlatıldığı gibi, insan ancak adı anılmadığında ölmüş sayılırmış. Yaşam ustalığını bizlere öğreten bu insanların isimlerini yaşatmak, sanırım, bu satırların sahibi olarak benim en büyük motivasyonumdu. Bende kalsın istemedim.

Ustalık, Victor’a göre bilgiyi kullanma bilgeliği gerektiren bir süreç. İnsan yaşamda deneyimlerini biriktirdikçe ustalaşır ve bilge insan için ustalaşma hiç bitmez. Ustalık aslında daimi çıraklıktır. Bu açıdan bakıldığında herkes, canlı ya da cansız her varlık ustamız olabilir. Bu nedenle kahramanlarım, günlük yaşamın sıradan anları içinde özenle yaşayan ustalar.

Vitito’nun Ustaları

Hikâyelerin çoğunda doğaya, toprağın bereketine, toprağa alçakgönüllülükle yaklaşan ve yüce gönüllülükle yaşayan bu insanların her şeyi doğal zamanında, doğru zamanda ve kararında yaptıklarına tanıklık ediyoruz. Za-
manın bu kadar doğrusal kabul edildiği ve bu kadar hızlandığı bir çağda bu farkındalığın önemi de giderek artıyor.

Ne ki bu kitabın kelimeleri de yıllarca demlendikten sonra bir çırpıda çıkı verdi. Ardından çizerini bulması, satırlarının olgunlaşması, basımı ve size ulaşması da uzun bir zaman (yaklaşık iki yıl) aldı. Biz de ona bu zamanı tanıdık, acele etmedik.

Vitito’nun Ustaları kitabı için fikirden ürüne her aşamada beni özendiren sevgili editörüm Seda Kostik başta olmak üzere, her ayrıntıyı olağanüstü çizimleriyle görünür hale getiren çizerimiz Zeynep Özatalay’a; bütün ekonomik zorluklara rağmen kitabı basma konusundaki kararlılığı için Kuraldışı Yayıncılık ekibine; kitaptaki bütün karakterlere, elbette hayalleri birlikte gerçekleştirdiğimiz Victor’a ve galiba en çok da onun içindeki ezeli çocuk Vitito’ya şükranlarımı sunuyorum. Bu dünyadaki ömrümüzün, ileriye doğru atılan adımlar olduğu kadar, bir geriye sayım olduğu şuuruyla da okumanız ve keyif almanız dileğiyle…

Güneşin Aydemir
Mart 2022, Küçükkuyu

Bu yazı, “Vitito’nun Ustaları” kitabının önsözünden alınmıştır. 

https://bit.ly/3z2m1GC