Bebeğiniz erken doğduysa onun sağlıklı gelişimi için çok şey yapabilirsiniz.
1977 yılında perinatal psikolog Dr. Ruth Rice, günlük dokunma seanslarının erken doğan bebekler üzerindeki etkisini araştırdı. Erken doğan bölümündeki bebekler iki gruba ayrıldı. Deney grubundaki bebeklerin, bütün beden masajı için alt bezleri dahil bütün giysileri çıkarıldı. 28 gün boyunca her gün minik bedenlerine anneleri tarafından her biri on dakika olmak üzere günde dört kez masaj yapıldı. Masajın sonunda beş dakika boyunca anneleri onları kollarında salladı ve sımsıkı kucaklandılar. Masaj yaparken ve kucaklanırken anne bebeğiyle mümkün olduğunca çok göz kontağı kurdu.Kontrol grubuna ise her zamanki rutin hastane bakımı verildi; tabii ki masajsız ve sarılmasız.
Dört ayın sonunda (kontrol grubundaki bebeklere göre) deney grubundaki bebekler, hem genel gelişimlerinde hem zihinsel gelişimlerinde hızlı ilerleme göstermişlerdi. Nörolojik gelişimleri ise açık ara öndeydi. Kilo artışı da günde 26 gram daha fazla oluyordu. Ve bu artış daha beşinci günde başlamıştı. Ayrıca, deney grubundaki bebekler birbirleriyle de daha ilgiliydiler.Bu araştırmadan sonra Dr.Rice ilk bilimsel masaj programını geliştirdi.
Türkiye’de uygulanıyor mu bilmiyorum ama “Rice Bebek Duyusal Motor Uyarısı” adı verilen bu program bugün erken doğan ünitelerinde yaygınca uygulanıyor.
Manzaralı Rahim
Antropolog Ashley Montagu, bebek “manzaralı rahim” beklentisiyle dünyaya gelir, der.
Erken doğan, gelişim için dokunulmaya, ritme, basınca ihtiyaç duyar. Yani dışarıdaki ortam, rahim ortamına ne kadar yakınsa, bebek kendisini o kadar güvende hisseder. Enerjisini gelişmek ve büyümek için kullanır.
Bebeklerin dokunulmaya, okşanılmaya, sımsıkı kucaklanmanın yarattığı basınca olan ihtiyaçlarının önemini yeterince kavrayamıyoruz. Erken doğan bebekler, kuvöze konulduğunda kendilerini kuvözün köşelerine “sıkıştırmaya” eğilimli oluyor. Böylece o tanıdık sarmalanmışlık, sıkışmışlık duygusunun cildi üzerinde yarattığı basınç ona tanıdık güven ortamı sunuyor.Erken doğan bebekler ana rahmini taklit eden ve dokunsal uyarı sağlayan titreşen su yataklarına konulduğunda da daha hızlı kilo alıyor.
Erken doğan ünitesinde beslenirken, altı değiştirilirken ya da aşı gibi testler gibi tıbbi gereksinmeler nedeniyle tüm bebeklere “bakım dokunuşu” yapılıyor elbette. Ama bakım dokunuşu, masaj dokunuşunun yerini tutmuyor.
Masaj, ebeveynlerin çocuklarıyla bağ kurmalarına da yardımcı oluyor. Erken doğan bebekleri hastanede kuvözde tutulan anneler, kendilerini çaresiz hisseder. Masaj sayesinde anneler hatta babalar bebekleriyle bağ kurmaya, iletişim kurmaya başlıyor. Çocuklar sevilerek sevmeyi öğrenir. Bebeklik döneminde bu sevgi dolu dokunuşlar çocuğa sevmeyi öğretir. Ve değerlilik duygusu kazandırır.
İster anneler tarafından ister profesyoneller tarafından yapılsın, neonatal masaj, tüm erken doğan ünitelerinde bebek gelişimi için güvenli ve yararlı bir uygulama olacaktır.
Bebek masajı sadece erken doğanlara değil, bütün bebeklere iyi geliyor.
Sevgiyle hoşça olun.
Nil Gün
nilgun@kuraldisi.com